Taal opleiding

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning en betekent dat jij als leerkracht je niet-taalvak ook in het Frans, Engels of Duits mag geven.
Wil je aan de slag als CLIL-leerkracht, dan moet je voor de doeltaal minstens een taalvaardigheidsbewijs C1 hebben op het vlak van lezen, schrijven, luisteren en spreken.

Wanneer voldoe je aan de C1-vereiste?:
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/clil-geef-je-vak-in-een-andere-taal

Een gratis taaltest vind je hier:
https://www.wep.be/nl/test-gratis-jetaalniveau


Om zelf jouw taalkennis Engels in te oefenen (als voorbereiding op het verplichte exmane om C1-niveau Engels te bereiken):

    • CLIL resources van de British Council: https://www.teachingenglish.org.uk/teaching-teens/resources/clil
    • een hele goede site voor IGCSE (minder brits georiënteerd dan de gewone GCSE)
      –> daar vind je alle leerstof die leerlingen na de 4de GCSE-examen moeten kunnen (onder zoekterm syllabus of curriculum) en alle vragen + verbetersleutels
    • ook een goede site (alle niveaus): Assessment and Qualifications Alliance, AQA
      De examens van cambridge en aqa (werkt samen met oxford) worden erkend door de regering en zijn héél goed. verder zijn er onnoemelijk veel privésites die oefeningen aanbieden, maar daar varieert de kwaliteit nogal. als je de sites van cambridge en aqa al doorgenomen hebt, heb je al veel, denk ik. oxford university press en cambridge publiceren ook de schoolboeken. ook handig.
      In Engeland hebben ze wel verschillende vakken geography (–> hebben een nummer) –> bepaalt het aantal uren en niveau –> gewoon alles bekijken, curriculum klopt niet met onze, maar er is wel veel materiaal.

Een gratis taaltest voor Frans:
https://www.englishacademy.be/nl-franse-taaltest

Ondersteunend materiaal voor CLIL in Frans:

    • Eduthèque : Leermiddelensite van de Franse overheid met lesmateriaal, video’s… Al het materiaal dat je er vindt is per onderwerp gegroepeerd.

    • Lumni : Educatieve website van de Franse televisie.